El Racó de Penèlope

“El Racó de Penèlope”, escrita per Pasqual Alapont.  Obra guardonada amb el Premi Gran Angular 2012.

“Zinc Peris emprèn un viatge, un llarg viatge de pocs quilòmetres de distància, des d’un barri de València fins al Perelló, un poble de la costa on els pares han decidit obrir un restaurant, El Racó de Penèlope. De fet són ells qui s’han vist obligats a canviar d’aires i de retruc, de la nit al dia, capgiren la vida del fill com un mitjó. Àlex, el cuiner del restaurant, un home enginyós i enigmàtic, es converteix en el guia de Zinc: li ensenya les veritats essencials, el valor de l’amistat, la moral, la traïció, i coses més pràctiques com ara coure un pa de sobrassada o flirtejar amb una xicota. Però Àlex porta aparellat amb ell el misteri i l’engany. En aquest viatge a l’interior d’ell mateix, Zinc Peris es farà més savi: entendrà que l’amor és el record d’una carícia, no una estadística de conquestes; però també comprendrà que les persones són alhora la cara i la creu de la mateixa moneda i que per apreciar el valor de les coses menudes un ha d’estar disposat a sacrificar-ne de grans.”

Títol escollit per al primer club de lectura de l’ Institut de  Roquetes, una de les actuacions que està duent a terme el centre dintre el pla lector.

Narrat en primera persona. Inevitable detectar durant la lectura formes del valencià, evident tenint en compte que l’autor és de Catarroja. Ha conservat els trets dialectals, així observem formes com: ací, de veres, tin, hui, m’equivoque, ensenye’m, eixirem, furtar,…

Tot i que Penèlope apareix, en primer terme al títol i durant la lectura se li fan moltes mencions, no n’és la protagonista. Àlex, el cuiner, un dels protagonistes, és un amant de l’obra l’ Odissea d’Homer, aquest diu :  “Al llarg dels anys he volgut aprofundir en el significat de les accions i els personatges d’un llibre extraordinari, jo mateix he canviat mentre el llegia i he arribat a pensar coses molt diferents.” Durant molts episodis de l’obra, compara el que està succeïnt amb l’Odissea. Honora l’obra d’Homer posant Penèlope al nom del restaurant.

Un llibre on tots els temes que es tracten, i són uns quants, estan explicats per l’Àlex en el sentit més poètic. Així fa referència a la solidaritat, el racisme, masclisme i assetjament, el primer bes i l’amor, l’amistat, el bullying, l’atzar, entre d’altres.

Una lectura recomanadíssima per als adolescents.

Bona lectura mariners!

Deixa un comentari